Spušteni plafoni

Jedna od osnovnih predosti koje dobijate korišćenjem gips karton ploča prilikom završnih građevisnskih radova i konačnog uređenja enterijera jeste veliki broj mogućnosti i opcija koje imate na raspolaganju u odabiru konačnog rešenja za vaš prostor. Po svojim karakteristikama gips ploče se lako obrađuju, male su mase po kvadratu i nisu statičko opterećenje za objekat a prilikom njihovog postavljanja brzo se pokriva velika površina što sve zajedno čini ove ploče idealnim za korišćenje u izradi plafonskih sistema i konstrukcija.

Konstrukcija i izrada spuštenog plafona

Same ploče se fiksiraju na metalne nosače koji kada se ispravno postave čine jednu jaku i čvrstu podkonstrukciju. Ta podkonstukcija osim što ima za cilj da podržava spušteni plafon često se može iskoristiti na još nekoliko korisnih načina (postavka elektro instalacija, ugradnja rasvete, postavka izolacionog materijala su samo od nekih primena).

 

Prednosti spuštenih plafona

Sama izvedba spuštenog plafona vam donosi nekoliko prednosti:

  • Lako se sprovodi elektro instalacija (nema probijanja kanala kroz plafon, štemovanja)
  • Lakša manipulacija elektro instalacijama pri promeni pozicije potrošača
  • Gips Ploce pokrivaju eventualne nedostatke i neravnine plafona
  • Spuštenim plafonom se maskiraju instalacije i grede
  • Spuštenim plafonom se formira prostor koji je odličan izolator
  • (posebno u kombinaciji sa mineralnom izolacionom vunom)

 

 

Spušteni plafoni i estetika prostorije

Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije. U kombinaciji sa adekvatnom rasvetom spušteni plafon može biti presudan faktor koji određuje konačan izgled sobe. Raznim oblicima, formama, stepenastim ravnima i kaskadama u mogućnosti ste da naglasite određene delove sobe, da prostoriji date dubinu, širinu i prostor. Pravilnim pozicioniranjem rasvete možete naglasti zone u prostoriji (na primer zonu za sedenje u dnevnoj sobi ili izložbeni odeljak u vašem poslovnom prostoru).

spusteni plafonispusteni plafoni