Pregradni zidovi

Pregradni zidovi

Pregradni zid je sistem kojeg čini metalna podkonstrukcija na koju se fiksiraju gips ploče, svi instalacioni vodovi (grejna, vodovodna, rashladna i elektro instalacija) i izolacioni materijal. Ovakav sistem vam omogućava jeftinu, brzu i sigurnu gradnju nenosećih zidova u vašem domu ili poslovnom prostoru.

Kvalitetno izrađenim pregradim zidom dobijate perfektno ravnu površinu jakih mehaničkih karakteristika. Princip suve gradnje vam omogućava da odmah nakon postavke zida isti možete dalje gletovati, krečiti, oblagati pločicama ili tapetama. Pravilno odrađen, pregradni zid, može držati težak i masivan nameštaj poput medijapanskih izložbenih polica (u buticima i prodavnicama) ili LCD ekrana velike dijagonale (u vašem domu ili poslovnom prostoru).

 

Pregradni zidovi su idealni za adaptacije stanova, za idejna rešenja u poslovnom prostoru, prodajnim salonim i kancelarijama. Izrada nije samo ograničena na ravne površine. Moguće je izraditi zakrivljene zidove kao i dekor zidove različitih oblika i formi.

Rigips sitem gradnje nudi raznovrsne module tako da postoje rešenja za sve vaše zamisli.

Osim izrade pregradnih, gips karton ploče, se koriste i za oblaganje postojećih zidova jer nude višestruke prednosti:

  • lako se sprovodi elektro instalacija (nema probijanja kanala kroz zid – štemovanja)
  • lakša manipulacija elektro instalacijama pri promeni pozicije potrošača
  • gips ploče pokrivaju eventualne nedostatke i neravnine zidova
  • pregradnim zidovima se maskiraju instalacije (grejne, vodovodne, rashladne, elektro instalacije)
  • pregradni zid formira prostor koji je odličan izolator (posebno u kombinaciji sa mineralnom izolacionom vunom)
  • važno je naglasiti da postoje i vodootporne gips karton ploče koje imaju značajnu primenu u današnjoj gradnji.

Zašto su gips ploče idealne za izradu pregradnih zidova?

Gips ploče imaju odlične mehaničke karakretistike. To znači da je njihova obrada izuzetno jednostavna i laka. Sa druge strane njihove fizičke karakteristike su takve da one imaju malu masu po kvadratu površine, nisu zapaljive i ne gore jer krečnjak u sebi sadrži određen procenat vode. Gips karton ploče se izrađuju u dimenzijama i preko 2m2 što znači da se njima veoma brzo i jeftino pokrivaju velike površine.