Gipsarski radovi

Gipsarski radovi spadaju u moderne građevinske metode jer predstavljaju sistem koji se lako postavlja, sistem koji ima odlična svojstva i karakteristike a uz sve to treba napomenuti da troškovi izgradnje nisu previsoki.

Osim što imaju dekorativan i estetski karakter gipsarski radovi u vidu pregradnih zidova i spuštenih plafona ne opterećuju statiku objekta i imaju dodatnu fukcionalnost jer se mogu koristiti za laku postavku različitih instalacija u objektu.

Prednosti gipsarskih radova

Kvalitetno urađen gipsarski rad donosi vam perfektno ravnu površinu jakih mehaničkih karakteristika. Princip suve gradnje vam omogućava da odmah nakon postavke zida isti možete dalje gletovati, krečiti, oblagati pločicama ili tapetama. Pravilno odrađen, pregradni zid, može držati težak i masivan nameštaj poput medijapanskih izložbenih polica (u buticima i prodavnicama) ili LCD ekrana velike dijagonale (u vašem domu ili poslovnom prostoru).

 

Pregradni zidovi su idealni za adaptacije stanova, za idejna rešenja u poslovnom prostoru, prodajnim salonima i kancelarijama. Izrada nije samo ograničena na ravne površine. Moguće je izraditi zakrivljene zidove kao i dekor zidove različitih oblika i formi.

Glavne karakteristike gips karton sistema

Osim izrade pregradnih, gips karton ploče se koriste i za oblaganje postojećih zidova kao i za izradu spuštenih plafona jer nude višestruke prednosti:

  • lako se sprovodi elektro instalacija (nema probijanja kanala kroz zid – štemovanja)
  • lakša manipulacija elektro instalacijama pri promeni pozicije potrošača
  • gips ploce pokrivaju eventualne nedostatke i neravnine zidova
  • spuštenim plafonom se maskiraju instalacije (grejne, vodovodne, rashladne, elektro instalacije)
  • spuštenim plafonom se formira prostor koji je odličan izolator (posebno u kombinaciji sa mineralnom izolacionom vunom)
  • važno je naglasiti da postoje i vodootporne gips karton ploče koje imaju značajnu primenu u današnjoj gradnji.

 

Gips ploče imaju odlične mehaničke karakretistike. To znači da je njihova obrada izuzetno jednostavna i laka. Sa druge strane njihove fizičke karakteristike su takve da one imaju malu masu po kvadratu površine , nisu zapaljive i ne gore jer krečnjak ui sebi sadrži određen procenat vode, i izrađuju se u pločama dimenzija i preko 2m2 što znači da se njima veom abrzo i jeftino pokrivaju velike površine.

Estetski i dekorativni kvaliteti

Posebnu primenu spušteni plafoni imaju u podizanju estetike prostorije. U kombinaciji sa adekvatnom rasvetom spušteni plafon može biti presudan faktor koji određuje konačan izgled sobe. Raznim oblicima, formama, stepenastim ravnima i kaskadama u mogućnosti ste da naglasite određene delove sobe, da prostoriji date dubinu, širinu i prostor. Pravilnim pozicioniranjem rasvete možete naglasti zone u prostoriji (na primer zonu za sedenje u dnevnoj sobi ili izložbeni odeljak u vašem poslovnom prostoru).